Datolyaszilva - Diospyros khaki

Datolyaszilva - Diospyros kaki

 

Khaki és khaki...

A datolyaszilva fáknak két fő fajtája van: a fanyar "Hachiya" fajták, amelyek gyümölcsét vérfoltokkal kell megenni, azaz amikor húsuk áttetszővé válik, és folyékony méz édes megjelenését veszi fel,
és a "Fuyu" típusú, nem összehúzódó datolyaszilva, amelynek húsa szilárdabb.
Ez a megkülönböztetés gyors rövidítés, mert a datolyaszilva világa hatalmas.
A fanyarság nemcsak a fajtól, a fajtától, hanem a beporzástól is függ.

A "Fuyu" típusú szilárd datolyaszilva néha "alma datolyaszilva" -nak is nevezik, mert érett állapotban is sokkal keményebb állagúak.
Az utóbbiak nem keserűek, és a vérszemcsék előtt meg lehet enni, így az érés aktiválása nem elengedhetetlen ezeken a fajtákon.

 

Hogyan érlelhető gyorsabban a datolyaszilva?

Az összehúzó datolyaszilva fajtáknak nagyon érettnek kell lennie ahhoz, hogy elveszítsék keménységüket, csersavasságukat.
Felmerül a madarak problémája, amelyek már akkor elkezdik szüretelni a gyümölcsöt, amikor még csersavas, éretlen. Ennek a kellemetlenségnek az elkerülése érdekében leszedhetjük a gyümölcsöket mielőtt beérik, és otthon megérleljük őket.

A datolyaszilva érésének gyorsitására szerencsére van néhány trükk!

1- Helyezze őket nem messze egy almától vagy egy banántól.
Ezek olyan gyümölcsök, amelyekről ismert, hogy színtelen gázt bocsátanak ki, melynek neve etilén.
Ez a gáz okozza, hogy a datolyaszilva gyorsan beérik al,a és banán közelében.
Ha továbbra is aktiválni szeretné a folyamatot, helyezze a datolyaszilva gyümölcsöt és egy érett banánt egy papír zacskóba, és szorosan zárja le.

2- Részegítse meg datolyaszilvait: tegye őket légmentesen lezárt dobozba, amely egy pohár vagy egy kis csésze pálinkát tartalmaz. Sokkal gyorsabban érnek.

3- Helyezze datolyaszilva gyümölcsöt egy tányérra egy napsütötte ablak mellé.
Minél jobban beérik a datolyaszilva, annál több gyümölcscukor keletkezik benne, és annál zamatosabb lesz.

4- Tegyük fagyasztóba a datolyaszilva gyümölcsét hogy eltávolítsuk a fanyarságát
Ez a módszer szigorúan véve nem érleli a gyümölcsöt, de eltávolítja a keménységét.
Japánban gyakorolt kulináris csemege az, hogy egy érett datolyaszilva gyümölcsét két órára a fagyasztóba helyeznek, hogy fagyiként fogyasszák, kanalazzák. Náluk ez már megszokott csemege!

Egy másik tipp: miután teljesen megfagyott, a datolyaszilva  könnyen meghámozható, csak hagynia kell, hogy megolvadjon, hogy élvezze!